🔎
21-02-2013

Platform Schone Scheepvaart koppelt kennis uit de hele keten

Platform Schone Scheepvaart koppelt kennis uit de hele keten

Integraal vergroenen

Een nieuwe naam en veel belangstelling van bedrijven om toe te treden markeren het 5-jarig bestaan van het Platform Schone Scheepvaart, voorheen Platform Scheepsemissies. Als kennisbank, sectoroverschrijdend orgaan en initiator kan het platform de rol gaan vervullen van collectieve groene stem van de maritieme industrie. 

“Milieuzorg is in de maritieme industrie echt een ketenprobleem,” constateert programmamanager duurzaamheid David Anink van Scheepsbouw Nederland. “Een reder kan zijn streven naar transport met minder uitstoot van broeikasgas niet realiseren als de scheepswerf waar hij zijn schepen laat bouwen niet meewerkt. De werf is afhankelijk van leveranciers van scheepsmotoren en scheepsarchitecten die hun ontwerpen optimaliseren voor vervoer met weinig energieverbruik. Daarom is het goed dat in het Platform Schone Scheepvaart organisaties uit alle geledingen van de industrie zijn vertegenwoordigd. De inhoudelijke gedachtenwisseling en de verdieping vind ik echt de charme van het platform.”

“Duurzaamheid moet hoog op de agenda blijven in de maritieme industrie,” vult Eelco Leemans aan, directeur van Stichting de Noordzee. “We zien dat bedrijven in deze financieel roerige tijden de neiging hebben de milieu-investeringen even te stoppen. In het platform werken wij als milieustichting heel goed samen met  reders, scheepsbouwers, toeleveranciers, havens en kennisinstituten. Het doel van al die partijen komt overeen: zorgen voor duurzaam transport over water. Dankzij diepgaand overleg kunnen we in ieder geval de brancheorganisaties overtuigen van het nut van voortdurende milieu-innovaties. Die zullen hun lidbedrijven dan de weg wijzen naar duurzame maar ook commercieel haalbare oplossingen. Dat is ons belangrijkste doel voor de komende tijd met het platform: ondanks de crisis doorgaan met vergroenen.”

Meer lezen

 

Toon alle nieuwsberichten