🔎
30-05-2016

Werkbezoek Platform Schone Scheepvaart aan Graniet Import Benelux

Werkbezoek Platform Schone Scheepvaart aan Graniet Import Benelux

Op maandagmiddag 30 mei 2016 bracht een aantal afgevaardigden van het Platform Schone Scheepvaart een bezoek aan het schip de Yeoman Bontrup om een scrubberinstallatie van dichtbij te bekijken. De Yeoman Bontrup is één van de schepen van Graniet Import Benelux en één van de meest frequente bezoekers van de Amsterdamse Haven. Jaarlijks brengt deze zelflossende bulkcarrier ongeveer drie miljoen ton aan graniet steen naar Nederland.

Technische installatie

Het schip vaart voornamelijk tussen Amsterdam, Schotland en Noorwegen en is dus vooral actief in het SECA-gebied. Om te voldoen aan de zwavelregelgeving (maximale uitstoot van 0,1%) én voor te lopen op het gebied van duurzaamheid heeft Graniet Import Benelux gekozen voor een scrubber. Deze scrubber, geproduceerd en geïnstalleerd door het Nederlandse AEC Maritime, in samenwerking met VDL, zuivert de uitstoot van zwaveloxiden en fijnstof.

De geïnstalleerde scrubber maakt gebruik van een uniek systeem. De rookgassen die worden geproduceerd door de 15MW hoofdmotor en de drie kleinere 1,8MW motoren worden via een pijp uitgestoten in een verdikte uitlaat met sproeileidingen. De sproeileidingen pompen in twee fases water in de uitlaat. Een eerste golf van 150m³ koelt de rookgassen, waarna een tweede golf van 450m³ water de zwavel en roet aan zich bindt. Hierdoor vindt geen uitstoot plaats van deze schadelijke stoffen. Het water wordt vervolgens opgevangen en gezuiverd. Het residu wordt in tanks opgevangen en aan wal gecontroleerd verwerkt.

Toon alle nieuwsberichten