🔎

ODS

ODS staat voor Ozone Depleting Substances oftewel: stoffen die de ozonlaag aantasten. De bekendste zijn de CFK's die gebruikt worden als koelmiddel in koelinstallaties.

ODS breken ozonmoleculen af, met als gevolg dat de ozonlaag wereldwijd dunner wordt. Hierdoor bereikt meer schadelijke UV-straling de aarde en dat veroorzaakt verschillende problemen, waaronder huidkanker, schade aan landbouwgewassen en sterfte van eencellig fytoplankton (kleine algjes in de oceanen die aan het begin van de voedselketen staan).

De hoeveelheid koelvloeistoffen en –gassen die weglekt uit airconditioning- en koelsystemen op handelsschepen is groot. Met een lekkage-percentage van 40% droeg de scheepvaart behoorlijk bij aan de ozondepletie.

De mogelijkheden

Dankzij een wereldwijd verbod op het gebruik van ODS zoals CFK’s is de uitstoot daarvan sinds de jaren 1990 sterk afgenomen. CFK’s zijn vervangen door minder schadelijke HCFK’s en door HFK’s die de ozonlaag helemaal niet schaden. Toch is de ozondepletie op dit moment op zijn hoogst. Dit komt doordat ODS er lang over doen om de stratosfeer te bereiken en zo’n 100 jaar lang actief blijven in de atmosfeer.

Ook in de scheepvaart zijn CFK’s vervangen door minder schadelijke stoffen. Volgens MARPOL annex VI mogen er sinds 2005 geen systemen meer worden geïnstalleerd die CFK’s of Halon bevatten. Vanaf januari 2020 geldt voor bestaande en nieuwe schepen een verbod op de installatie van systemen met HCFK’s.

Externe links:

IMO en "Ozone Depleting Substances"

 

Toon Wet- en Regelgeving & Markteisen voor de emissie ‘ODS’